2022-10-14T15:23:07-04:00Jul 19, 2022|

Переїзд у Канаду з дітьми: допомога з адаптацією ваших дітей у Канаді

Read this in English: Moving to Canada with children: Helping your kids adapt to life in Canada

Переїзд до Канади, щоб почати життя з початку, — непроста справа, особливо якщо у вас є діти. Вам потрібно не тільки подбати про власну адаптацію, але й зрозуміти, як найкраще підготувати дітей до нового життя. Ви як батьки, що переїхали до нової країни, маєте допомагати дітям спокійно адаптуватися в новій школі й у новій спільноті, знайти сімейного лікаря, а також подбати про те, щоб вони знайшли правильний баланс між канадською та рідною культурою.

У цій статті ми надамо важливі ресурси й поради, які допоможуть вам підготувати своїх дітей до життя в Канаді.

У цій статті:

 

Фінансова підтримка на виховання дітей у Канаді

Допомога на дитину в Канаді (CCB)

Виховання дітей потребує значних витрат у Канаді. Уряд Канади допомагає батькам шляхом компенсації деяких витрат, надаючи допомогу на дитину (CCB). Ця фінансова допомога не оподатковується і виплачується щомісяця сім’ям, які відповідають певним критеріям і мають дітей віком до 18 років.

 Хто має право отримувати CCB?

Щоб отримувати CCB, потрібно відповідати всім зазначеним нижче критеріям:

  •   Ви живете з дитиною, якій ще не виповнилося 18 років.
  •   Ви є резидентом Канади з точки зору податкового законодавства.
  •   Ви або ваш чоловік / ваша дружина або партнер (-ка) у цивільному шлюбі відповідаєте одному із зазначених нижче критеріїв:
    • громадянин (-ка) Канади;
    • маєте статус постійного резидента Канади;
    • маєте статус тимчасового мешканця, що проживав у Канаді протягом попередніх 18 місяців і має чинний станом на 19-й місяць дозвіл на проживання, у якому не зазначено «статус не надано» або «статус тимчасового мешканця не надано»;
    • корінний (-а) житель (-ка);
    • захищена особа.

Як подати заявку на отримання CCB

Ви можете подати заявку на отримання допомоги на дитину в Канаді після прибуття в країну. Особа, що несе основну відповідальність за виховання дитини, має заповнити заявку (як правило, такою особою вважається мати). Проте, якщо основний нагляд за дитиною здійснює батько, тоді обидва з батьків мають подавати заявку разом із підписаним листом від матері, у якому зазначається, що саме батько несе основну відповідальність за виховання дитини. У випадку, якщо батьки дитини однієї статі, заявку подає лише один / одна з батьків.

Для подання заявки потрібно надати такі документи:

Ви можете надіслати свою заявку в податковий центр поштою. Кошти почнуть надходити протягом 11 тижнів.

Примітка.
Якщо ваша дитина народилася в Канаді, ви можете зареєструватися для отримання CCB під час реєстрації народження вашої дитини.

Який розмір виплати CCB?

Максимальний розмір CCB складає 6 833 канадських доларів на рік за кожну дитину віком до 6 років і 5 765 канадських доларів за кожну дитину віком від 6 до 17 років. Фактичний розмір допомоги, яку ви отримуєте, розраховується на основі:

  • кількості дітей у вашій родині;
  • віку ваших дітей;
  • вашого сімейного статусу;
  • вашого сімейного доходу.

Якщо дитина перебуває під спільною опікою обох батьків, допомога розраховується для кожного з них, і кожен із батьків отримує 50 відсотків від тієї суми, яку вони б отримували, якби опіка належала повністю одному з них.

Порада.
У деяких провінціях сім’ям, у яких є діти та які мають право на отримання допомоги, передбачена додаткова фінансова підтримка. Критерії відповідності та процес подання заявки можуть бути різними для кожної провінції. Більше інформації про програми надання допомоги на дитину в різних провінціях доступні на урядовому вебсайті

 

Навчання дитини в канадській школі

«Ще до прибуття до Канади варто розглянути різні варіанти шкіл і вимоги до прийняття в тій провінції, у якій ви збираєтеся жити, — каже Александрія. — У моєму випадку вже після приїзду в Монреаль я дізналася, що мій старший син, який у Нігерії ходив до першого класу, не зможе піти до першого класу у Квебеку, оскільки він був ще замалий відповідно до правил прийняття до школи за віком у цій провінції».

«Ми мали надати доказ того, що він уже закінчив дитячий садок і почав навчатися в першому класі, тому для нього зробили виняток, — пояснює Александрія. — Ми не хотіли, щоб він повторював уже засвоєну програму, тож нам довелося трішки постаратися, щоб уникнути такої ситуації». Вона рекомендує дослідити це питання заздалегідь, щоб підготувати всі документи, необхідні для прийняття до школи.

Вибір правильної школи для вашої дитини в Канаді

У Канаді існує кілька різних шкільних систем. Тому першим кроком стане вибір системи, яка найкраще підійде для вашої дитини. Державні школи пропонують безкоштовну освіту в усіх провінціях і на всіх територіях, тому це найбільш популярний вибір. У системі державних шкіл існує розділ на школи з поглибленим вивченням французької мови та католицькі школи. Фінансована державою католицька освіта доступна лише в Онтаріо, Альберті, Саскачевані й на територіях. У Канаді також є незалежні або приватні школи, навчання в яких платне.

У більшості провінцій вік дитини станом на 31 грудня поточного шкільного року визначає клас, у якому навчатиметься ваша дитина. Школа ділиться на початкову (дитячий садок і 1—8 класи) і середню або старшу (9—12 класи). Проте в різних провінціях можуть бути певні відмінності.

Ваша дитина може розпочати навчання у школі у віці 5 років, але до першого класу відвідування школи не є обов’язковим за законом. У деяких провінціях діють також заклади, у які приймають дітей віком 4 роки (це дитячі садочки для найменших).

Як зареєструвати вашу дитину в школі

Державними школами керують шкільні ради. Шкільним радам підпорядковуються багато шкіл регіону, і саме через них потрібно реєструвати дитину в школі. Для реєстрації потрібно мати певні документи. Наприклад:

  • свідоцтво про народження;
  • довідка про опіку;
  • довідка про місце проживання;
  • довідка про щеплення;
  • табель успішності;
  • свідоцтво про хрещення (для католицьких шкіл).

Шкільний рік у Канаді розпочинається в кінці серпня або на початку вересня та закінчується в червні. Заняття тривають із понеділка по п’ятницю. Якщо ваша родина прибуває до Канади посеред шкільного року, ви маєте звернутися до місцевої шкільної якомога швидше для зарахування вашої дитини до школи.

Адаптація до канадської шкільної системи

Важливу роль в адаптації вашої дитини до школи в Канаді відіграє спільнота.  Залучення вашої дитини до життя спільноти й різних програм може допомогти їй адаптуватися та інтегруватися.  Наведемо кілька порад, як скористатися всіма можливостями нової спільноти, що допоможуть в адаптації дитини.

Проявляйте активність

Ваші діти, напевно, сумуватимуть за своїми друзями та родиною після переїзду до Канади. Проте, спілкуючись із місцевими мешканцями, діти швидко знайдуть нових друзів.

Більшість шкіл у Канаді також пропонують після уроків різні заходи й спортивні події, які проводять волонтери та вчителі. Це чудова можливість для ваших дітей будь-якого віку стати частиною шкільної спільноти. Майте на увазі, що для старших дітей і підлітків пропонується більше варіантів. Ігри в компанії інших дітей також допоможуть вашим дітям адаптуватися до соціальних норм, покращити мовні навички й познайомитися з різноманіттям якомога раніше.

Ознайомтеся зі шкільними ресурсами

Школа й спільнота завжди пропонують новоприбулим дітям будь-які додаткові ресурси, що допоможуть пристосуватися до шкільного життя. Є спеціальні працівники в деяких школах або громадські організації, які безкоштовно допомагають із домашніми завданнями або репетиторством.

Працюйте над мовними навичками

Під час прийняття дітей до канадської школи вперше школа або шкільна рада може перевірити рівень їхніх знань, щоб дізнатися, чи правильно вибрано клас і чи потрібні їм курси англійської або французької мови.

Зазвичай діти швидше опановують нову мову, ніж дорослі. Якщо англійська або французька не є вашою рідною мовою, ви зможете покращити свої мовні навички, допомагаючи дітям практикуватися вдома. Деякі експерти, що викладають англійську мову як іноземну, рекомендують: «Щоб діти не забували своє коріння, треба розмовляти з ними рідною мовою, але в тій самій мірі треба вдома розмовляти й англійською». Вони також пропонують дивитися кіно англійською із субтитрами, оскільки це хороший спосіб навчитися більш вільно володіти мовою. Канада також пропонує кілька безкоштовних ресурсів із вивчення англійської мови для новоприбулих. Вони підійдуть як для батьків, так і для дітей.

Якщо ваші діти ще надто малі й не повністю опанували рідну мову, ви можете звернутися до місцевої шкільної ради, щоб дізнатися, чи не пропонують вони міжнародні мовні заняття. Шкільна рада Торонто, наприклад, пропонує заняття, що проводяться більш ніж 50 іноземними мовами для учнів початкової школи (від дитячого садка до восьмого класу).

Прищеплюйте своїм дітям впевненість

Перехід до нової школи може лякати будь-яку дитину, особливо якщо така школа в новій країні, де розмовляють іншою мовою. Саме тому експерти кажуть, що дуже важливо, щоб батьки вселили у своїх дітей упевненість. Діти повинні розуміти, що кожна дитина цінується. Канадські класи зазвичай різноманітні. Тому вашій дитині може знадобитися час, щоб звикнути до оточення, що відрізняється і говорить іншими мовами. Це чудова нагода навчити ваших дітей культурній різноманітності, допомогти їм адаптуватися до культурних відмінностей і звикнути до різноманіття.

Нагляд за дітьми вдень і після школи

Вибираючи школу, важливо пам’ятати про нагляд за дітьми вдень і після школи, якщо обидва з батьків працюють. Попри те, що в Канаді доступно багато варіантів нагляду за дітьми протягом дня, труднощі можуть виникнути в ситуаціях, коли одна дитина ходить до школи, а інша — ні.

Більшість шкіл у Канаді забезпечують можливість підвезення учнів до школи автобусом, якщо вони живуть далеко від школи. Багато з них також пропонують можливість дітям залишатися в школі після уроків. Проте майте на увазі, що кількість вільних місць може бути обмежена, і вам знадобиться записатися до списку очікування або знайти альтернативний варіант.

Зверніть увагу на наведені далі питання, вибираючи школу для своїх дітей.

  • Чи пропонує школа програму нагляду за дітьми після уроків?
  • Чи далеко школа від вашого дому?
  • Чи матиме право ваша дитина користуватися послугами шкільного автобуса?
  • За яким маршрутом ходить автобус?
  • Чи близько до школи заклад для нагляду за дітьми?

Пошук лікаря в Канаді

У Канаді система охорони здоров’я є загальною, тож більшість послуг, що надаються лікарем, є безкоштовними для громадян Канади й постійних резидентів. Більшість канадців користуються послугами сімейного лікаря (лікаря загальної практики), до якого звертаються всі члени родини.

Особливо важливо, щоб сімейний лікар був у родини з дітьми, оскільки вони мають проходити щорічний огляд. Більшість дітей у Канаді знаходяться під постійним наглядом сімейного лікаря, який за необхідності може направити їх до педіатра.

Вибираючи як сімейного лікаря, так і педіатра, ви, імовірно, спочатку станете в список очікування. Саме тому дуже важливо розпочати пошук якомога швидше після прибуття до Канади. Крім того, обов’язково подайте заявку на отримання карти медичного страхування провінції для кожного члена вашої родини. Цю картку слід надавати в лікарні, щоб користуватися медичними послугами безкоштовно.

У деяких провінціях спочатку має завершитися період очікування, перш ніж ви зможете подати заявку на оформлення медичного страхування. Потурбуйтеся про вивчення критеріїв отримання права на медичне страхування у вашій провінції ще до прибуття в Канаду. Якщо такий період очікування передбачено, подайте заявку на індивідуальне медичне страхування, щоб бути захищеними протягом такого часу очікування.

Допомога з адаптацією ваших дітей до життя в Канаді

Діти сумують за родиною і друзями

Це нормально, що діти сумують за своїми друзями та рідними, які залишилися вдома. Проте завдяки сучасним технологіям підтримувати контакт із родиною та друзями зараз легко як ніколи. Регулярні відеодзвінки або листування та спілкування через соціальні мережі для старших дітей допоможуть їм підтримувати зв’язок із близькими людьми.

Заохочуйте своїх дітей розмовляти зі старими друзями під час періоду адаптації до нового життя, щоб вони не відчували себе чужими в новому середовищі. Підтримка зв’язку з рідними, що залишилися вдома, є також чудовою можливістю для дітей спілкуватися рідною мовою і не забувати своє коріння.

Дії, які допоможуть дітям адаптуватися до канадського суспільства

Просто ставте запитання. Це один із найкращих способів дізнатися, як ваша родина може долучитися до життя місцевої спільноти.

Що більше інформації ви маєте, то краще: дізнавайтеся у вашої нової спільноти про ресурси, наприклад адресу публічної бібліотеки, громадські події, про які варто знати, і багато іншого. Залучення дітей до спортивних подій і заходів стане ідеальною можливістю знайти нових друзів.

У місцевих громадських центрах часто є всі можливості для відпочинку й занять спортом, зокрема басейни, бігові доріжки та гуртки за інтересами.

Одягайтеся за погодою

Якщо ви їдете з країни з теплим кліматом, тоді вам слід підготуватися до своєї першої зими в Канаді. Канадські зими можуть бути надзвичайно холодними й сніжними, тому дуже важливо підібрати дітям правильний зимовий одяг. Проте холод не означає, що діти будуть проводити весь час удома: вони зможуть насолоджуватися багатьма зимовими справами, адаптуючись до їхнього нового життя в Канаді.