2022-07-25T16:27:07-04:00Jul 19, 2022|

Як знайти роботу в Канаді та представити себе як ідеального кандидата

Починаючи шукати роботу в Канаді, завжди пам’ятайте про кілька обов’язкових речей:

  • Номер соціального страхування (SIN) складається з дев’яти цифр; він потрібен вам для працевлаштування в Канаді або для користування державними програмами та допомогою.
  • Оцінювання диплома проводиться для таких професій, як учитель, бухгалтер, медичний працівник, інженер, соціальний працівник тощо. Оцінювання диплома — це процес, за допомогою якого можна отримати сертифікацію, реєстрацію або ліцензію на роботу за фахом у Канаді.
  • Резюме та супровідний лист, оформлені за канадськими правилами. Не забувайте вносити необхідні поправки у своє резюме, коли подаєте заявку на кожну іншу роботу.

Маючи ці головні інструменти та матеріали, ви будете готові до пошуку актуальних для вас пропозицій. Ознайомтеся з кількома способами приступити до пошуку роботи в Канаді.

8 способів знайти роботу в Канаді

1. Перегляд вебсайтів для пошуку роботи

Більшість кандидатів розпочинають пошук пропозицій роботи на вебсайтах. Велика кількість місцевих популярних вебсайтів Канади пропонує не просто перелік вакансій. Там можна ознайомитися з тенденціями щодо працевлаштування та зарплат, інструментами планування кар’єри та інформацією про галузі. Вебсайт канадського уряду Job Bank — один із таких комплексних ресурсів. Це — агрегатор вакансій, тобто на ньому збирають переліки з різних вебсайтів із пропозиціями роботи, тому на ньому дуже зручно шукати вакансії. Ви також можете дивитися вебсайти провінцій і територій у пошуках додаткових ресурсів для працевлаштування нових спеціалістів.

Які вебсайти для пошуку роботи в Канаді найкращі?

Ось декілька популярних вебсайтів для пошуку роботи: LinkedIn JobsIndeedMonsterGlassdoorWorkopolisCareerBuilder та SimplyHired. Якщо ви шукаєте можливості для фрилансу або віддаленої роботи, гарними варіантами будуть вебсайти на зразокUpWorkFiverrJobboomJobillico та Jobspresso.

2. Зав’язування робочих знайомств та волонтерська діяльність

Один із моментів, які потрібно знати тим, хто шукає роботу, полягає в тому, що Канада має прихований ринок праці. Під прихованим ринком праці ми маємо на увазі вакансії, які заповнюються роботодавцями без публічного оголошення. Вважається, що в інтернеті не публікується до 65—85 % вакансій. Ось чому зав’язування робочих знайомств має надзвичайно важливе значення для пошуку актуальних вакансій, а LinkedIn — відмінний інструмент для початку.

На таких вебсайтах, як Eventbrite та Meetup, ви можете дізнатися про галузеві заходи у вашому регіоні, щоб зав’язати робочі знайомства. Ці заходи представляють собою чудові форуми для пошуку людей із вашої галузі та розширення вашої мережі професійних знайомств.

Людей, які надають добровільну допомогу громаді (тобто займаються волонтерською діяльністю), у канадському суспільстві зазвичай поважають і цінують. Така діяльність може допомогти вам отримати досвід життя в Канаді та дізнатися про місцеву культуру, а також послужить гарним способом познайомитися з іншими людьми та розширити свою мережу професійних знайомств.

3. Реєстрація в організаціях, які допомагають іммігрантам

У Канаді є різні фінансовані урядові організації, як-от ACCES Employment і COSTI, що допомагають новоприбулим із працевлаштуванням. Деякі з них стосуються конкретних провінцій та міст, тож ви можете дивитися на найближчому до вас урядовому вебсайті. Ці організації надають новоприбулим широкий спектр кар’єрних послуг як онлайн, так і особисто, наприклад складання резюме, підготовка до співбесіди, оцінювання рівня володіння мовою та пошук роботи.

4. Відвідання ярмарків вакансій

Велика кількість організацій, що надають послуги іммігрантам, також організовують ярмарки вакансій. Деякі із цих ярмарків віртуальні та проводяться протягом кількох днів, а інші — це заходи, які можна відвідати особисто. Організації Prepare for Canada та JVS Toronto регулярно проводять онлайн-ярмарки вакансій. Одна з переваг реєстрації у фінансованих державою організаціях, які допомагають із поселенням, — отримання сповіщень про такі ярмарки вакансій. Слідкувати за каналами соціальних мереж цих організацій і переглядати вебсайти на зразок Eventbrite та Meetup — також непоганий спосіб знайти заплановані на найближчій час ярмарки вакансій.

5. Звернення до агентств із працевлаштування та рекрутингових агенцій

Є безліч агентств із працевлаштування та спеціалізованих рекрутингових агенцій, які можуть допомогти вам знайти роботу у вашій галузі в Канаді. Ці агентства та рекрутингові агенції підбирають кандидатів на посади в роботодавців. Шукати рекрутингові агенції у своїй галузі можна на таких вебсайтах, як LinkedIn.

Рекрутингові агенції Канади можуть бути ліцензовані як на національному, так і на міжнародному рівні. Агенції з національною ліцензією можуть надавати допомогу кандидатам лише на території Канади, а агенції з міжнародною ліцензією можуть наймати іноземних співробітників, які хочуть працювати в Канаді.

Які рекрутингові агенції в Канаді є провідними?

Популярними агенціями з працевлаштування в Канаді є, наприклад, Robert HalfRandstad Canada та Hays Canada.

Агентства з працевлаштування / найму / рекрутингові / кадрові агенції не мають права вимагати від кандидатів оплату за допомогу в пошуках роботи. Проте вони можуть стягувати плату за додаткові послуги, як-от створення резюме, підготовка до співбесіди та професійне навчання.

6. Перегляд розділів «Кар’єра» на вебсайтах компаній

Ефективний спосіб знайти роботу — скласти перелік організацій, у яких ви хотіли б працювати, з подальшою перевіркою інформації в розділах «Кар’єра» на відповідних вебсайтах. Вебсайти здебільшого дозволять надсилати заяву про прийом на відкриті вакансії просто через свій сайт. Попросіть теперішніх або колишніх співробітників через LinkedIn про розмову за чашкою кави, щоб краще зрозуміти організаційну структуру та докладніше дізнатися про посаду, яка вас цікавить, це також стане вам у нагоді під час підготовки до співбесіди. Такі розмови також є чудовим способом дізнатися про вакансії, які можуть з’явитися в організації пізніше.

7. Реєстрація в адаптаційних програмах

Адаптаційні програми призначені для фахівців і робітників, які здобули міжнародну освіту та хочуть працювати в Канаді за фахом. Вони допоможуть вам отримати ліцензію або сертифікацію та адаптуватися до роботи в Канаді. До деяких із послуг, що надаються в рамках адаптаційних програм, входять курси, оцінювання освіти та навичок, практики або досвіду роботи, підготовка до іспитів для отримання ліцензій або сертифікатів, мовна підготовка, а також складання планів дій і навчання, що допоможуть визначити, яке навчання вам може бути потрібним.

Ці програми можуть проводитися віртуально та/або очно. Зазвичай програма передбачає теоретичну підготовку або стажування на виробництві. Деякі вибрані вами адаптаційні програми можуть бути платними. Зверніться до агентства неподалік від вас, яке допомагає новоприбулим із поселенням, або ознайомтеся з інформацією на вебсайтах місцевих університетів чи коледжів, щоб докладніше дізнатися про процеси реєстрації та критерії відповідності для конкретних адаптаційних програм.

8. Пошук наставника

Багато канадських фахівців та лідерів у своїй галузі надають безкоштовні поради й консультації новоприбулим, які поселяються в Канаді. Це хороший спосіб дізнатися, як пристосовувати свої навички й досвід до місцевого ринку праці та знайти актуальні вакансії. Знайти наставника можна через такі організації:

 

Як представити себе ідеальним кандидатом та отримати пропозицію про працевлаштування

Для ринку праці в Канаді характерна конкуренція. Після визначення вакансії, що добре відповідає вашим навичкам та досвіду, саме час виділитися з натовпу та позиціонувати себе як ідеального кандидата. Представлення себе роботодавцю як сильного кандидата починається зі створення свого персонального бренду. Ось кілька додаткових аспектів, про які не слід забувати під час підготовки до подання заявки на роботу.

Будьте впевнені в собі та поділіться своєю історією

Потренуйтеся відповідати на типові запитання на співбесіді та підготуйте коротку презентацію, аби бути більш упевненими в собі під час співбесіди. Короткі презентації — це чудовий спосіб розповісти про себе та справити гарне враження на початку співбесіди. Вони також можуть бути відповіддю на запитання «розкажіть мені про себе». Пригадайте свої досягнення та наведіть конкретні приклади чи випадки, щоб показати, чому ви так добре підходите для цієї посади.

Внесіть необхідні поправки у своє резюме та додайте супровідний лист

Універсальне резюме та супровідний лист, розіслані декільком роботодавцям, можуть не принести великого успіху в пошуках роботи. Обов’язково вносьте зміни у своє резюме для кожної посади, на яку ви подаєте заявку, указуйте свій досвід роботи, навички та додаткову інформацію відповідно до цієї посади. Супровідний лист — це чудовий спосіб обґрунтувати пробіли в резюме або надати всю додаткову інформацію, яку не можна включити в резюме. Якщо ви додасте до свого резюме індивідуальний, добре складений супровідний лист, він може допомогти вам виділитися на тлі конкурентів, а це підвищить ваші шанси бути запрошеними на співбесіду.

Почніть пошук роботи, скориставшись нашими безкоштовними шаблонами канадських резюме, які можна завантажити.

Дізнайтеся все, що можливо, про компанію та посаду

Обов’язково дізнайтеся максимум про компанію, яка запросила вас на співбесіду, — це допоможе вам вести більш змістовну бесіду з роботодавцем і ставити потрібні запитання. Познайомтеся з місією та планами компанії на майбутнє, історією її створення та позицією на ринку. Нехай ваші відповіді будуть узгодженими із цілями організації. Неупереджені відгуки на таких вебсайтах, як Glassdoor, допоможуть вам дізнатися про діяльність і культуру компанії. Дізнайтеся імена й посади людей, які будуть проводити з вами співбесіду, а також трохи про їхній досвід — ця інформація може стати в нагоді під час розмови з ними на загальні теми. Поспілкуйтеся з теперішніми або колишніми співробітниками через LinkedIn, щоб дізнатися більше про компанію та її потреби — це дасть вам змогу запропонувати під час співбесіди потенційні рішення.

Доведіть свій профіль LinkedIn до ідеалу

Роботодавці та рекрутингові агенції Канади зазвичай шукають ваше ім’я онлайн. Оновіть та доведіть свій профіль LinkedIn до ідеалу так, щоб він точно відображав ваш досвід і кваліфікацію. Також перевірте, щоб ваші профілі в соціальних мережах чи блоги не викликали підозр і не виставляли вас у поганому світлі.

Поради для участі у віртуальних співбесідах: перевірте наявність підключення до інтернету та навколишнє оточення

З початком пандемії багато компаній почали проводити співбесіди віртуально. Завдяки цій новій установці важливо продемонструвати соціальні навички, як-от внутрішню мотивація та вміння спілкуватися, а також підтвердити свій рівень комфортності використання технологій для підключення. Не забудьте перевірити рівень прийому телефонного сигналу, пропускну здатність каналу інтернет та вимоги до апаратного чи програмного забезпечення, аби гарантувати, що аудіо- та відеозв’язок не перериватиметься під час співбесіди. Намагайтеся не робити такі дзвінки з кав’ярень або інших місць, де може бути високий рівень фонового шуму.

Будьте пунктуальні та вдягайтеся відповідно до бажаної роботи

Незалежно від того, віртуальна ця співбесіда чи очна, обов’язково прибудьте вчасно та вдягніться відповідно до бажаної роботи. Коли ви йдете на очну співбесіду, плануйте свій маршрут заздалегідь та враховуйте дорожні й погодні умови. Що стосується форми одягу, ви ніколи не помилитеся, якщо дотримуватиметеся ділового стилю — це правило діє як для очних, так і для віртуальних співбесід.

Подальші дії після співбесіди

Після співбесіди знайдіть час і надішліть лист подяки кожному з тих, з ким ви вели бесіду. Це не лише свідчить про ваш інтерес до посади, а й гарантує, що співрозмовник пригадає вас, коли буде приймати рішення про наймання.

 

На пошук повноцінної роботи в Канаді може знадобитися від декількох тижнів до декількох місяців. Підготовка, наполегливість, рішучість, позитивний настрій і доступ до належних ресурсів допоможуть вам знайти актуальні вакансії.