2022-10-14T15:17:49-04:00Jul 19, 2022|

Як орендувати квартиру в Канаді без кредитної історії та листа про працевлаштування

Read this in English: How to rent an apartment with no credit history or job letter in Canada

Протягом перших кількох місяців або навіть кількох років перебування в Канаді більшість новоприбулих віддають перевагу оренді житла, а не купівлі. Це важливе й пріоритетне завдання часто виявляється ще й дуже важким, оскільки крім одноразового орендного внеску власники житла просять надати лист про працевлаштування, звіт про кредитні операції та рекомендації. Новоприбулі часто не в змозі виконати ці додаткові вимоги, тому що вони нещодавно прибули до Канади.

Тож як знайти постійне житло в Канаді новоприбулим особам, які не мають кредитної історії та листа з пропозицією роботи? У цій статті ми пропонуємо вам ознайомитися з кількома порадами й хитрощами щодо того, як показати себе надійним орендарем і знайти прийнятне місце для себе та своєї родини.

Якщо ви бажаєте справити враження дійсно надійного орендаря, спробуйте поєднати якомога більше порад із запропонованих нижче.

8 порад щодо того, як орендувати житло в Канаді без кредитної історії і листа про працевлаштування

1. Надайте довідку про заощадження на банківському рахунку

Ви можете продемонструвати свою надійність як орендаря, надавши довідку про заощадження, достатні для сплати орендної плати протягом кількох місяців. Для цього не потрібно подавати детальну виписку з банку. Проконсультуйтеся у свого банківського спеціаліста, щоб дізнатися про можливі варіанти. Можливо, така довідка буде у вигляді листа, у якому зазначатиметься, що ви володієте сумою коштів, достатньою для сплати за оренду.

Переїзд у нову країну супроводжується багатьма труднощами. Домовтеся про зустріч з консультантом RBC, щоб отримати відповіді на будь-які фінансові запитання.

2. Заручіться підтримкою місцевого поручителя

Поручителем може бути будь-яка особа, яка погодиться сплачувати орендну плату від вашого імені, якщо ви не зможете цього робити самостійно. Поручительство — це юридичне зобов’язання. Зазвичай тільки близькі друзі або члени родини погоджуються ставати поручителями. Зважте, який вплив на ваші стосунки матимуть обставини, за яких ви не зможете виконувати взяті на себе зобов’язання.

3. Розгляньте варіанти спільної оренди будинку або квартири

Спробуйте знайти житло для спільної оренди шляхом:

  • суборенди в орендаря, що вже винаймає житло;
  • спільного підписання договору оренди зі співмешканцем, що має хорошу кредитну історію; або
  • оренди житла, власник якого проживає в тій самій квартирі або будинку.

Що таке суборенда?

Суборенда дозволяє винаймати кімнату у квартирі, яку вже орендує інший орендар. Орендна плата сплачується такому орендарю, який, у свою чергу, сплачує її власнику. Зазвичай, якщо ви орендуєте кімнату шляхом суборенди, ви не повинні надавати звіт про кредитні операції або лист про працевлаштування. Умови можуть відрізнятися і залежати від потреб особи, яка здає житло в суборенду.

Багато людей у Канаді шукають співмешканців у помешкання, які вони винаймають. Замість суборенди ви можете також розглянути варіант спільного підписання договору оренди зі співмешканцем, що має хорошу кредитну історію. Так ви виконаєте вимогу надання довідки про кредитну історію.

Власники житла, що здають кімнату у своєму власному будинку або квартирі, можуть не зважати на вимогу надання довідки про кредитну історію або листа про працевлаштування.

Розпочати пошук житла для спільної оренди можна на вебсайтах, як-от Kijiji та Craigslist, а також серед популярних місцевих варіантів на кшталт Home Zone у Facebook (для Торонто й Великого Торонто).

Порада. На таких вебсайтах, як Kijiji і Craigslist, зазвичай багато шахраїв. Якщо пропозиція занадто приваблива, це, імовірно, шахрайство. Не робіть жодних оплат, поки не перевірите помешкання особисто й не підпишете відповідні документи.

4. Якщо це можливо, запропонуйте більший завдаток, ніж очікує власник

Кожна провінція в Канаді має юридичні вимоги щодо внесків, які орендарі мають сплачувати до переїзду в нове помешкання. Наприклад, в Онтаріо потрібно заплатити за перший і останній місяці оренди, але потреби в забезпечувальному платежі немає. У Британській Колумбії потрібно внести забезпечувальний платіж, що дорівнює половині орендної плати за місяць.

Якщо у вас немає звіту про кредитні операції і листа про працевлаштування, ви можете запропонувати власнику житла сплатити за більшу кількість місяців наперед. Для власника житла це може бути великим стимулом прийняти вашу заявку замість іншої. Пам’ятайте, що за законом власник житла не може вимагати від вас жодних додаткових платежів, окрім тих, що передбачені юридичними вимогами.

Тому обов’язково ознайомтеся з тими, що є чинними в провінції, у яку ви переїжджаєте, і відповідним чином сформуйте свою пропозицію для власника житла.

5. Розгляньте варіанти в кондомініумах або квартири на цокольних поверхах, які здають приватні власники

Буває набагато легше знайти варіанти в кондомініумах або квартири на цокольних поверхах, які здають в оренду приватні власники, а не фірми, що займаються управлінням нерухомістю, або великі інвестиційні організації. Процес подання заявки на оренду квартир, що розташовані в будинках, які повністю здаються в оренду, зазвичай дуже строгий і не передбачає жодних гнучких умов щодо підтвердження кредитної історії і працевлаштування. Проте приватні власники житла більш вірогідно зрозуміють вашу унікальну ситуацію і зроблять виняток, прийнявши вас як орендаря за умови вашої надійності.

6. Розгляньте помешкання, розташовані не в традиційно престижних районах

Зазвичай дуже важко знайти житло в найбільш популярних районах міста або в його центрі навіть для тих, у кого є кредитна історія і місце роботи. Розширте критерії пошуку та розгляньте передмістя або райони на околицях. Можливо, саме там можна знайти прийнятне житло. Якщо у вас немає машини, то під час пошуку звертайте увагу на громадський транспорт і час поїздки до центра міста.

7. Зарезервуйте тимчасове житло на перші кілька місяців

Якщо у вас є друзі або родичі, що вже живуть у Канаді й можуть прийняти вас у себе, непоганою ідеєю буде пожити в них кілька перших місяців.

Якщо такої можливості немає, ви можете зарезервувати довгострокове проживання на Airbnb, у готелі або хостелі. Хостели в Канаді чисті, безпечні й недорогі. У деяких навіть пропонують безкоштовні сніданки. Вам можуть запропонувати змішане проживання або окреме проживання для чоловіків і жінок. Деякі хостели також пропонують окремі кімнати за вищу ціну. Шукайте варіанти на таких вебсайтах, як HostelWorldHI HostelsBooking.com або Kayak, де можна підібрати хороші варіанти.

Деякі власники житла віддають перевагу орендарям, які мають кредитну історію за два або три місяці. Резервування або влаштування тимчасового розміщення протягом перших кількох місяців дозволить вам використати цей період для формування кредитної історії.

Як отримати звіт про кредитні операції

Щоб отримати першу кредитну картку в Канаді, новоприбулим знадобиться від кількох тижнів до місяця, після чого потрібно протягом ще кількох місяців здійснювати з нею кредитні операції, щоб сформувалася кредитна історія. EQUIFAX і TransUnion — це дві основні організації, що займаються оцінкою кредитоспроможності в Канаді. Ви можете звернутися до будь-якої з них, щоб отримати звіт про кредитні операції. Детальні інструкції з отримання звіту доступні на вебсайтах цих організацій.

Волонтерство є невід’ємною частиною канадської культури, тому допомога спільноті зазвичай дуже поважається і цінується в канадському суспільстві. Волонтерська діяльність передбачає добровільне витрачання свого вільного часу на допомогу іншій людині, групі людей або справі.

«Рятівні» роботи й волонтерство — це чудові способи отримати досвід життя в Канаді, розвинути мовні навички на практиці, знайти нових знайомих у місці свого проживання, а також заручитися рекомендаціями для вашої орендної заявки. «Рятівні» роботи також дають можливість отримати лист про працевлаштування і самостійно оплачувати свої основні витрати. Водночас ви зможете продовжувати шукати бажану посаду.

Пошук першого довгострокового житла в Канаді може бути клопіткою і важкою справою. Якщо ви скористаєтеся порадами, наведеними в цій статті, ви матимете житло на той період, поки створюватимете собі кредитну історію та шукатимете роботу. А згодом ви обов’язково знайдете місце, яке назвете своїм домом!